Sklep spożywczy – o czym warto pamiętać

Zazwyczaj planując otwarcie na przykład osiedlowego sklepu spożywczego skupiamy się na wyborze odpowiedniej – atrakcyjnej lokalizacji, dostawców, zakupie wyposażenia do sklepu czy zatrudnieniu odpowiedniej osoby na stanowisko sprzedawcy. Jednak sklep spożywczy wedle obowiązującego prawa musi również przestrzegać zasad systemu HACCP, czyli systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.

System HACCP opiera się na siedmiu głównych zasadach, które każdy właściciel i pracownik sklepu musi wprowadzić w życie. Nie jest to zadanie łatwe dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z takimi działaniami. Dlatego niezbędne jest skorzystanie z usług firmy zewnętrznej, która pomoże stworzyć sklep zgodny z zasadami HACCP lub udział w szkoleniu, na którym zdobędzie się niezbędnych umiejętności.

Szkolenia HACCP – dlaczego warto?

Na szkoleniu uczestnicy zyskują wiedzę na temat podstawowych zasad systemu HACCP, poznają wymagania oraz funkcjonowanie tego standardu, dowiedzą się jakie korzyści płyną z dostosowania tego i podobnych standardów a także poznają alternatywne standardy.

Dlatego właściciele czy osoby dopiero planujące prowadzenie sklepu spożywczego powinni skorzystać ze szkoleń HACCP, aby następnie świadomie wprowadzać zmiany i ulepszenia.

Szkolenia HACCP

Szkolenia HACCP organizowane są w każdym większym mieście. W Internecie bez problemu można znaleźć szkolenie odbywające się najbliżej naszego miejsca zamieszkania. Taki kurs twa zazwyczaj jeden dzień i umożliwi zdobycie wiedzy oraz informacji, które będziemy mogli wykorzystać do prawidłowego wprowadzenia systemu w swoim sklepie.

(Visited 607 times, 1 visits today)