Warning: Undefined variable $VSMXamtGx in /home/platne/serwer188768/public_html/podstawybiznesu.pl/wp-includes/embed.php on line 1

Warning: Undefined variable $lRBZIljbPi in /home/platne/serwer188768/public_html/podstawybiznesu.pl/wp-includes/nav-menu.php on line 1

Warning: Undefined variable $IGmQZbY in /home/platne/serwer188768/public_html/podstawybiznesu.pl/wp-includes/rest-api/endpoints/class-wp-rest-attachments-controller.php on line 1

Warning: Undefined variable $CUoSQIR in /home/platne/serwer188768/public_html/podstawybiznesu.pl/wp-includes/rest-api/endpoints/class-wp-rest-taxonomies-controller.php on line 1

Warning: Undefined variable $yvkOI in /home/platne/serwer188768/public_html/podstawybiznesu.pl/wp-includes/widgets/class-wp-widget-text.php on line 1
Chcesz wyposażyć swój lokal w przemysłowe urządzenia gastronomiczne? Sprawdź, co musisz wiedzieć! | Grupa Marketingowa PodstawyBiznesu

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że lokale gastronomiczne, w których można zjeść smacznie i niedrogo, nie narzekają na brak klientów. Nic więc dziwnego, że ich właściciele nieustannie dążą do usprawnienia pracy kuchni, a często też rozbudowują swój lokal. Prędzej czy później zaczynają się zastanawiać nad kupnem urządzeń gastronomicznych takich jak automatyczna obieraczka do ziemniaków, nadziewarka do kiełbas czy dodatkowa kuchenka indukcyjna. Co powinni o nich wiedzieć?

Kupić, czy nie?

Czasami można usłyszeć, że urządzenia dla gastronomii są bardzo drogie, jednak wiele prac, które wykonują, można zrobić ręcznie. Po części jest to prawdą. Ceny nowych urządzeń mogą wydawać się za duże dla nowo otwartych lokali, a do obierania ziemniaków nie jest potrzebna żadna maszyna. Jednak warto spojrzeć na to zagadnienie szerzej, chociażby na przykładzie wspomnianej obieraczki.

Obieranie ziemniaków to czynność czasochłonna, zwłaszcza jeśli w danym lokalu gastronomicznym są one często serwowanym daniem. Pracownik, który tym się zajmuje, mógłby w tym czasie wykonywać ważniejsze obowiązki. Automatyczna obieraczka do ziemniaków obierze w ciągu kilku minut od kilku do kilkunastu kilogramów warzyw, przy czym zrobi to delikatnie (bez marnowania żywności), zachowując naturalny apetyczny kształt ziemniaka, w sposób w 100% bezpieczny dla dłoni pracowników. Mówiąc prościej, dzięki temu urządzeniu kuchnia pracuje szybciej i efektywniej, co przekłada się na opinie gości lokalu. Można więc śmiało stwierdzić, że wydatek na maszynę jest w zasadzie inwestycją!

Koszty napraw maszyn dla gastronomii – czy to opłacalne?

Właściciele lokali gastronomicznych sceptycznie nastawieni do zakupu nowych urządzeń twierdzą też, że generują one niepotrzebne problemy i koszty w razie awarii. To mocno przesadzona opinia. Do urządzeń gastronomicznych od renomowanych producentów można bez problemu kupić części zamienne i niskim kosztem sprawić, że dana nadziewarka do kiełbas, obieraczka czy inny sprzęt błyskawicznie wrócą do pracy. Wystarczy nawiązać współpracę z doświadczoną hurtownią części dla gastronomii.

„Bardzo staramy się, aby półki naszych magazynów uzupełniać na bieżąco” – mówi pani Ania, specjalistka z firmy Horeca Parts, sklepu z częściami zamiennymi do urządzeń gastronomicznych. „Wiemy, jak ważne dla naszych klientów jest to, by urządzenie jak najszybciej ponownie zaczęło działać. Nie tylko dbamy więc, by części zamienne do najpopularniejszych urządzeń były zawsze dostępne, ale też pilnujemy ich jak najszybszej wysyłki do klienta”.

Jak wybierać nowe urządzenia gastronomiczne do swojego lokalu?

Przede wszystkim zawsze wybieraj sprzęty najwyższej jakości od zaufanych producentów, by mieć gwarancję, że będą pracować bezawaryjnie przez długie lata. Wybór urządzenia znanego producenta oznacza też, że nie pojawią się problemy związane z szukaniem wcześniej wspomnianych części zamiennych.

Przed zakupem każdego z urządzeń dla gastronomii dokładnie określ potrzeby swojego lokalu. Każde z nich ma swoje określone, kluczowe parametry (np. obieraczka do ziemniaków – wielkość wsadu, nadziewarka do kiełbas – pojemność pojemnika na farsz, kuchenka indukcyjna – moc i liczbę palników itp.). Możesz określić to na podstawie bieżącego przerobu kuchni lub wybrać urządzenie „na zapas”, jeśli planujesz rozbudowę restauracji. Określenie potrzeb jest pomocne także przy wybieraniu dodatkowych funkcji urządzenia, które nie zawsze okazują się niezbędne w danym lokalu, a zrezygnowanie z nich pomaga wygenerować spore oszczędności.

(Visited 8 times, 1 visits today)