Ciekawe rozmowy, nowe znajomości, smaczne potrawy i lampka wina – te wszystkie korzyści są wynikiem zorganizowania dobrego bankietu firmowego. Warto zadbać o niektóre szczegóły, aby każdy z uczestników mógł z czystym sumieniem pochwalić przygotowania tej imprezy. O czym należy pamiętać? O tym poniżej.

 

Kto organizuje bankiety?

Na początek trzeba wspomnieć, że bankiety organizowane są z różnych okazji. Mogą to być oficjalne wydarzenia, które mają charakter biznesowy lub polityczny, a także bardziej prywatne, rodzinne przyjęcia. Sam termin wywodzi się z Francji, gdzie bankiety są bardzo wystawną i elegancką imprezą. Organizatorem bankietów są z reguły firmy gastronomiczne, które nie ograniczają się tylko i wyłącznie do dostarczenia jedzenia, ale również zajmują się kilkoma innymi ważnymi kwestiami.

Co wpływa na jakość organizacji bankietów?

Po pierwsze, istotnym elementem jest wybór sali oraz odpowiednie jej przygotowanie. Należy zadbać o niezbędne wyposażenie, takie jak elementy dekoracyjne oraz zastawa stołu, które wpływają na atmosferę podczas bankietu i powinny również być dostosowane do okoliczności imprezy. Wystrój powinien być więc odpowiednio zaaranżowany poprzez dobór odpowiednich stołów oraz krzeseł, których funkcją jest przede wszystkim zapewnienie komfortu wszystkim obecnym na sali gościom.

Jednym z najważniejszych czynników wpływających na organizację bankietu jest catering. Potrawy oraz napoje powinny być zróżnicowane, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Zadowolony z podawanych dań powinien być zarówno wegetarianin, jak i abstynent alkoholowy. Ważne jest również prawidłowe ułożenie potraw. W miejscach łatwo dostępnych powinny się znajdować przystawki, głębiej zaś owoce i desery. Zupy mogą być podane przy stole, natomiast sałatki oraz potrawy mięsne lub rybne – na stojąco.

Dobra obsługa jest niezbędna

Do roznoszenia toastów warto zaangażować kelnerów, którzy są mile widziani szczególnie, gdy wśród gości zapanuje lekki niedosyt napojów wyskokowych. To właśnie obsługa jest kolejnym niezbędnym elementem udanego bankietu. Powinni oni zapanować nie tylko nad przyrządzanym w kuchni potrawami, ale również uzupełniać braki na stołach, dopytywać się, czy czegoś gościom nie brakuje i przechadzać się z tacami oferując np. zimne drinki.

Dzięki powyższym składnikom, które wpływają na poziom organizacji, goście powinni czuć się bardzo usatysfakcjonowani z bankietu oraz odnieść wrażenie, że wszystko zostało dopięte na ostatni guzik. Z pomocą przy organizacji bankietów przychodzi serwis internetowy Meblostrefa, gdzie znajduje się szeroka oferta mebli przydatnych podczas organizacji różnego rodzaju imprez, zarówno oficjalnych, jak i prywatnych.

(Visited 413 times, 1 visits today)