Każdy producent, dystrybutor, jak i magazynier żywności, potrzebuje pojemników, które pozwolą na przechowywanie i transportowanie artykułów spożywczych w sposób higieniczny i bezpieczny. Jakie skrzynki i inne opakowania są dostępne na rynku? Prezentujemy ofertę producentów opakowań transportowych do żywności.

Jakie pojemniki transportowe oferują producenci?

Aby w pełni poznać ofertę producentów, warto sprawdzić, co swoim klientom proponują liderzy w branży. W przypadku pojemników transportowych przykładowe skrzynki można zobaczyć na www.erg-system.pl/kategoria/skrzynki-transportowe. Dzięki temu da się wyróżnić podstawowe typy opakowań do przewozu żywności, które mają w swojej ofercie i inne firmy. Dzielone są bowiem na kategorie. Inne służą do transportu świeżego mięsa, owoców, warzyw, a jeszcze inne – do pieczywa. Poniżej omówione zostaną najważniejsze z nich.

Skrzynki do mięsa i przetworów mięsnych

Mięso, zarówno surowe, jak i poddane obróbce termicznej, czy to w postaci przetworów mięsnych, potrzebuje specjalnych warunków podczas transportu. Niezbędne jest w ich wypadku nie tylko zapewnienie właściwej temperatury, ale także zapobieganie procesom gnilnym. Aby nie doszło do zepsucia się transportowanego mięsa, musi być ono przechowywane w przewiewnych skrzynkach, dzięki czemu nie nastąpi deficyt tlenu. Mięso musi też leżeć w odstępach od siebie. Istotne jest, aby skrzynki wykonane były z plastiku produkowanego zgodnie z normami. Dobrze jest wybierać skrzynki od jednego producenta, aby móc je składować jedna na drugiej, tym samym zmniejszając ilość miejsca, jakie zajmują podczas transportu.

Pojemniki do transportu mleka i produktów mleczarskich

Tak jak mięso, tak i mleko oraz inne przetwory mleczarskie powinny być transportowane z należytą uwagą. Jest to żywność, która bardzo szybko się psuje. Mleko jest produktem, który objęty jest największymi restrykcjami. Należy więc wybrać najlepsze z dostępnych skrzynek. Muszą być wykonane z najwyższej jakości materiałów, plastiku wolnego od szkodliwych barwników i substancji chemicznych. Ponadto powinny być dostosowane do znoszenia dużego obciążenia.

Skrzynki do przewozu owoców, warzyw i grzybów

Zarówno warzywa, jak i owoce, zwłaszcza drobne – bardzo podatne na uszkodzenia oraz grzyby nie są towarem prostym w transporcie. Nie dość, że są delikatne, to jeszcze bardzo szybko się psują. By temu zapobiec producenci pojemników transportowych proponują skrzynki specjalnie stworzone w tym celu. Dzięki temu mają zapewnioną właściwą wentylację.

Pojemniki do pieczywa i wyrobów cukierniczych

Chleb, bułki i inne wyroby piekarnicze, a także ciasta, ciasteczka, torty i inne produkty cukiernicze również wymagają specjalnego traktowania podczas transportu. Przewożone są najczęściej w skrzynkach sztaplowanych o różnych wysokościach i szerokościach z płaskim dnem. W wielu firmach przydaje się również kasta do odroczonego wypieku. Pieczywo może być przewożone również w papierowych workach i pudłach, ale te są jednorazowego użytku. Zdecydowanie lepiej jest postawić na wielorazowe, plastikowe skrzynki, które są też łatwe w czyszczeniu.

Jak widać, w ofercie producentów skrzynek transportowych znaleźć można rożnego rodzaju pojemniki. Podzielone na odpowiednie kategorie produktów ułatwiają ich wybór. Dzięki temu wiadomo, jakie sprawdzą się podczas transportu konkretnych terminów.

(Visited 450 times, 1 visits today)