Przemysł owocowo-warzywny to jeden z najważniejszych elementów przemysłu spożywczego w Polsce. Zakłady produkcyjne zajmujące się tą branżą wymagają odpowiedniego wyposażenia, to znaczy potrzebują maszyn i urządzeń, które są niezbędne w przetwórstwie owoców i warzyw. Jakie to maszyny i do czego służą? Oto one.

Jakie maszyny są potrzebne w przetwórstwie owocowo-warzywnym?

W Polsce funkcjonuje ponad 1000 przedsiębiorstw, które zajmują się przetwórstwem owocowo-warzywnym, w tym prawie 300 to duże zakłady przemysłowe. Co w związku z tym? Wiąże się to z dużą konkurencyjnością, a także potrzebą najwyższej jakości maszyn, dzięki którym produkcja będzie przebiegała płynnie i bez problemów. Takie urządzenia można znaleźć w ofercie fabryk produkujących maszyny przemysłowe, a jedną z nich jest firma zfm-online.com/oferta/ specjalizująca się właśnie w tej dziedzinie. Odpowiedni dobór maszyn dla przemysłu jest podstawą działania zakładu, dobrze jest więc wiedzieć, które z nich są niezbędne.

Kocioł warzelny

Jednym z podstawowych urządzeń w zakładach przetwórstwa owoców i warzyw jest kocioł warzelny, który powszechnie wykorzystywany jest również w przemyśle mięsnym i służy on do obróbki termicznej produktów. Korzysta się z niego przy produkcji musów owocowych, konfitur, zup czy sosów. Nowoczesne urządzenia tego typu wyposażone są w sterowniki, dzięki którym można kontrolować temperaturę gotowania. Niektóre kotły posiadają także dodatkowo mieszadło, dzięki któremu można otrzymać produkty o jednolitej konsystencji.

Mieszałka otwarta i próżniowa

Kolejną maszyną niezbędną w przemyśle owocowo-warzywnym są mieszałki, wśród których możemy wyróżnić: mieszałki otwarte typu Z, mieszałki otwarte łopatkowe czy mieszałki próżniowe. Służą one przede wszystkim do mieszania farszów mięsnych przy produkcji wędlin, konserw czy też warzyw i owoców. Najważniejszą cechą tego urządzenia są mieszadła, dzięki którym produkty są dokładnie wymieszane do jednolitej konsystencji.

Myjki do pojemników i skrzyniopalet

Obok maszyn przeznaczonych do bezpośredniego przetwarzania produktów owocowych i warzywnych, w zakładzie ważną rolę odgrywać będzie także myjka do pojemników czy skrzyniopalet. Chodzi tutaj przede wszystkim o zachowanie czystości i higieny plastikowych czy aluminiowych pojemników, w którym przechowywane są produkty przetwórstwa. Zastosowanie myjek pomaga w ograniczeniu zużycia wody, energii oraz detergentów. Możliwość półautomatycznego mycia pozwala także na znaczą oszczędność czasu związanego z myciem i płukaniem.

Wirówka

Osobnym urządzeniem niezbędnym w każdym zakładzie zajmującym się przetwórstwem owocowo-warzywnym będzie także wirówka, a konkretnie wirówka do odsączania kapusty. Choć jej przeznaczenie jest dość jasno określone, z powodzeniem można wykorzystywać ją także przy odsączaniu innych warzyw i owoców, jak również można w niej gotować grzyby. Działanie tej maszyny jest szybkie, dzięki czemu bardzo dokładnie odsącza soki z każdego produktu.

(Visited 960 times, 1 visits today)