Każdy, kto choć trochę interesuje się zdrowym odżywianiem doskonale zdaje sobie sprawę, jak bardzo ważną rolę w naszej diecie odgrywa błonnik wspierający układ pokarmowy. Powstała pod koniec 2015 roku wrocławska spółka Scabrosus z miejsca stała się liderem innowacyjnych technologii jego pozyskiwania. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań produkcyjnych, przedsiębiorstwo czerpie wysokiej jakości błonnik z odpadów generowanych przez przemysł spożywczy, które wcześniej trafiały do utylizacji i z powodzeniem sprzedaje go klientom działającym w wielu branżach. Spółka stawia na dalszy rozwój technologiczny i ma ambitne plany, którymi już zainteresował się Świętokrzyski Inkubator Technologii. Prawdopodobnie czeka nas ekologiczna rewolucja w pozyskiwaniu błonnika i włókien drzewnych, która zapoczątkuje się w naszym kraju.

 

Dbałość o środowisko jest opłacalna!

przemyslaw-borgosz-scabrosus-sp-z-o-oSpółka Scabrosus podjęła współpracę między innymi z Politechniką Łódzką i Politechniką Warszawską. Jej efektem jest uruchomienie nowoczesnej linii do mikronizacji, dzięki której błonnik z marchwi, kakao i jabłek jest odzyskiwany na niespotykaną dotąd skalę. Poza tym, wdrożono nową technologię do produkcji kompozytu mączki drzewnej i polipropylenu. Surowce znalazły już zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, a także jako wypełniacze w produkcji mebli i donic ogrodowych. Innowacyjnością Scabrosus sp. z o. o. jest dbałość o ekologię i środowisko. Przetwarzamy to, co do tej pory trafiało do utylizacji. W ten sposób uzyskujemy komponenty wykorzystywane w wytwarzaniu żywności, pasz dla zwierząt czy kosmetyków. – podkreśla Przemysław Borgosz, Prezes Zarządu spółki. Z pewnością takie podejście stanowi przyszłość gospodarki, a sukces firmy udowadnia, że ekologiczna produkcja po prostu może się opłacać.

Nieograniczone możliwości

scabrosus-logoBłonnik jest niezwykle ważnym elementem naszego pożywienia, ponieważ między innymi redukuje wchłanianie cholesterolu, obniża ciśnienie tętnicze, reguluje poziom glukozy we krwi i pracę układu pokarmowego. W przyszłym roku wartość światowego rynku produktów zawierających błonnik wyniesie ponad 3 miliardy dolarów i prawdopodobnie w kolejnych latach wciąż będzie rosła wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów. Działalność spółki Scabrosus doskonale wpisuje się w ten schemat.

Jednak zainteresowanie przedsiębiorstwa wykracza daleko poza branżę spożywczą. Błonniki oraz mączka drzewna wytwarzane we Wrocławiu znajdują rynki zbytu również w branży farmaceutycznej, kosmetycznej, a także przy produkcji chemii budowlanej. Nasz biznes idealnie wpisuje się w koncepcję zasobooszczędnej gospodarki, pozwalając wytwarzać więcej, zużywając mniej, a także uzyskać większą wartość przy mniejszych nakładach. – dodaje prezes Borgosz.

Innowacji ciąg dalszy

v1-start-01Władze spółki idą za ciosem i na przyszły rok planowane jest uruchomienie nowoczesnej linii do podsuszania oraz wdrożenie nowej technologii produkcji komponentów w zakresie kompozytów WPC (wood plastic compotent). Zainteresowany innowacyjnymi projektami Świętokrzyski Inkubator Technologii przekazał już spółce na realizację tych celów kapitał w wysokości 700 tys. złotych. Taką samą szansę mają również inwestorzy prywatni, którzy pragną zarabiać na nowoczesnych, ekologicznych technologiach. Za pośrednictwem portalu FindFunds.pl uruchomiono właśnie kampanię crowdfundingową, poprzez którą można nabyć udziały w spółce Scabrosus.

(Visited 495 times, 1 visits today)